Ilmanpuhdistamisella sairastumisia vastaan

M-Filter Group mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään voidaanko ilmanpuhdistamisella vähentää mm. lasten sairastumista kiertäviin ylähengitystieinfektioihin.

E3 on projekti, jossa pyritään valjastamaan tiede ja teknologia tehokkaiden vastatoimien luomiseen tartuntatautien leviämisen estämiseksi. Suodatinalan asiantuntemusta mukaan on tuomassa M-Filter Groupin yhtiö Filterpak Oy.

Onko puhtaampi tulevaisuus terveellisempi?

Hengitysilman laadulla saattaa olla tulevaisuudessa suurempi rooli erilaisten tartuntatautien leviämisen ehkäisemisessä. Tätä selvitetään yhteisinnovaatioprojektissa yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on valjastaa tiede ja teknologia estämään erilaisten hengitysteitse leviävien tartuntatautien leviämistä.

E3-projektihankkeen kuvauksessa kerrotaan: ”Projektissa tutkitaan erityisesti ilmalevitteisten patogeenien ja virusten eri leviämisreittejä sekä virusten monitorointi- ja havaitsemismenetelmiä, joiden avulla voidaan löytää ratkaisuja pitää sisäilma puhtaana ja turvallisena esimerkiksi toimistoissa, julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä. Päätavoite on kehittää ratkaisuja, joiden avulla yhteiskunnan eri toiminnot voivat jatkua keskeytyksettä ja ihmiset voivat jatkaa liikkumista ja elämistä turvallisesti epidemioista ja pandemioista huolimatta. ”

Mukana Helsingin kaupungin varhaiskasvatusyksiköt

Tutkimuksen aikana kartoitetaan lasten ja työntekijöiden sairastavuutta jokaisessa Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen yksikössä. Tämän lisäksi neljään päiväkotiin toteutetaan ilmanpuhdistusinterventio, jonka toivotaan vähentävän tartuntoja päivähoidossa ja näin ollen lapsen kokonaissairastavuutta. Vuonna 2020 lastenhoitajat, perhepäivähoitajat ja lastentarhanopettajat olivat poissa töistä keskimäärin 21-29 päivää, joka osaltaan aiheuttaa suuren haasteen yhteiskunnan normaalille toimimiselle.

”Minusta on hienoa, että saamme olla mukana tässä tutkimuksessa. Olen iloinen, että vihdoinkin tällaista asiaa tutkitaan.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi.

Ylähengitystieinfektioiden ilmeneminen vähenee puhdistamalla hengitysilmaa taudinaiheuttajista

E3-projekti määrittelee tämän yhdeksi tärkeistä lähtökohdista projektille. Muita olennaisia seikkoja ovat mm.

  • ilman puhdistus vähentää myös vatsatautien ilmenemistä
  • työntekijöiden sairastavuus ja sitä myöten poissaolot vähenevät
  • vanhempien töistä poissaolot johtuen lapsen/omasta sairastumisesta perheessä vähenevät

”Haluamme olla rakentamassa puhtaampaa tulevaisuutta, parantamalla sisäilman laatua ja siten ehkäistä erilaisten tartuntatautien lieviämistä. Tämä kehitys on meille luontevaa, sillä olemme tehneet pitkään työtä pienhiukasten suodattamisteknologian saralla.”

Peter Norlund, Filterpak Oy:n toimitusjohtaja

 

Tutkimusta vetävät tutkijalääkäri Enni Sanmark Helsingin yliopistollisesta sairaalasta ja talotekniikan teollisuusprofessori Piia Sormunen Tampereen yliopistosta. Mukana yhteistyössä on useita eturivin yrityksiä, jotka tuovat mm. diagnostiikkaa, ilmanvaihto- ja sensoritekniikkaa, tutkimustahoina Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS), Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Ilmatieteen laitos, Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, VTT and Helsinki University. Päiväkotitutkimuksessa mukana ovat yrityksistä: Granlund, Air0, Halton Group, Lifa Air, Alme Solutions, Inspector SEC (ISEC), SmartWatcher, Filterpak sekä Roche Diagnostics.

Lue E3 Pandemic Responcen oma uutinen aiheesta: E3 aloittaa laajan tutkimuksen Helsingin kaupungin päiväkodeissa

Lisätietoja:

Piia Sormunen
Tampereen yliopisto
050 476 6731
piia.sormunen@tuni.fi

Enni Sanmark
Helsingin yliopistollinen sairaala
040 844 6940
enni.sanmark@hus.fi

Peter Norlund
Toimitusjohtaja / Perustaja
Filterpak OY / M-Filter Group
040 081 5871
peter.nordlund@filterpak.fi

Meeri Virkkala
Laatupäällikkö
M-Filter Group
040 718 1720
meeri.virkkala@m-filter.fi

Kesälomat lähenevät

Tehtaillamme Suomessa Haapavedellä, Hangossa, Vimpelissä ja Salossa kesäseisokit. Samoin tehtaamme Liettuassa on kesällä hetken kiinni.

MANN+HUMMEL vahvistaa asemaansa Pohjois- ja Itä-Euroopassa

MANN+HUMMEL Gropille avautuu uusia strategisia liiketoiminta-alueita Skandinaviassa ja Baltian maissa hankkimalla enemmistöosuuden suomalaisesta suodatinalan yhtiöstä Oy M-Filter Ab:stä.

Ilmanpuhdistamisella sairastumisia vastaan

M-Filter Group mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään voidaanko ilmanpuhdistamisella vähentää mm. lasten sairastumista kiertäviin ylähengitystieinfektioihin.

M-Filter Group laajenee jälleen ja vahvistaa asemaansa

Oy M-Filter Ab on ostanut Salossa toimivan Filter Partner Oy:n koko osakekannan. Filter Partner Oy on vuonna 2006 perustettu IV- ja prosessisuodattimien valmistukseen, myyntiin ja markkinointiin keskittynyt yritys.

Matkalla kohti hiilineutraliutta

Tavoitteenamme on olla oman toimintamme osalta hiilineutraaleja päästövähennysten ja kompensaatioiden avulla. Aloitimme projektin kohti hiilineutraaliutta Green Carbon Finlandin kanssa.

Suomalainen puhdas ilma valloittaa maailmaa

Puhtaan ilman asiantuntijat Oy M-Filter Ab ja Filterpak Oy ovat yhdistyneet yrityskaupassa, jossa Oy M-Filter Ab on ostanut Hangossa sijaitsevan Filterpak Oy:n koko osakekannan.

Suodatinratkaisut sisäilman puhdistukseen

Valmistamme vaativimmatkin suodatinratkaisut mm. ilmanpuhdistuslaitteisiin.

Pussi- ja kompaktisuodattimet

PL-Filter-pussi- ja kompaktisuodattimet.

Uusi M-Filter-tuotemerkki

Uusi ja paranneltu M-Filter-tuotemerkki.

Kasvomaskien valmistus alkoi

M-Filter on aloittanut kasvomaskien valmistuksen Suomessa.